De Calathea is een unieke plant uit Zuid-Amerika. Hij wordt ook wel de pauwenplant of de ratelslang plant genoemd. Je herkent de plant aan de mooie kleuren en het opvallende patroon op de bladeren.
Of je nu een Calathea Mieli, of een Calithea Bluegrass hebt, het is een kleine uitdaging om de plant te verzorgen. Daarom helpen we je graag op weg! In dit artikel vertellen we je alles over de optimale Calithea verzorging. We zetten alle belangrijke aspecten op een rijtje.
Hoe Calathea poten?
De Calathea kan het best in een luchtige grond worden gezet. Om de aarde luchtiger te maken kun je het vermengen met boomschors of perliet. Normale kamer potgrond is voor de Calathea ook geschikt.
Bij het poten van de Calathea is het slim om hydrokorrels in de pot te leggen. Ga voor een pot die qua verhouding bij het formaat van de plant past.
Beste standplaats Calathea
De Calathea kun je het best half in de schaduw zetten. De kamerplant heeft wat daglicht nodig, maar direct zonlicht komt de Calathea niet ten goede. De plant is ook geschikt als kamerplant in een donkere kamer, plant voor in de wc of als badkamer plant.
Daarnaast kun je de plant op plekken met een hoge luchtvochtigheid zetten. De temperatuur moet ongeveer 20 graden Celsius zijn. De plant heeft liever een wat koelere standplaats dan een standplaats warmer dan 23 graden Celsius.
Water
De Calathea heeft meer water nodig dan de gemiddelde kamerplant. De grond moet goed vochtig zijn. Ook een hoge luchtvochtigheid is goed voor de plant. Van origine groeit de plant immers in het warme Amazonegebied.
Heeft jouw Calathea krullende bladeren? Zijn de bladeren bruin of hangen ze slap? Dan heeft de plant meer water nodig. Bij krullende bladeren kan het ook zijn dat de plant op een te warme plek staat.
Het wordt aangeraden om de plant in de zomer 2 keer in de week water te geven. Kijk dan ook goed of de grond niet nog erg nat is. Als je de plant teveel water geeft, loop je de kans dat de wortels rotten. Dat komt de Calathea verzorging niet ten goede.
In de winter moet één keer in de week water genoeg zijn. Bovendien kan de Calathea verzorging in de winter wat extra aandacht gebruiken. Het kan nuttig zijn zijn de plant te besproeien met water. De luchtvochtigheid is in de wintermaanden immers vaak wat lager.
Voeding
Wil je zo goed mogelijk jouw Calathea verzorgen? Dan is het goed om de plant voeding te geven. De voeding kan de aanmaak van nieuwe bladeren stimuleren.
Als je de Calathea voeding wilt geven, kun je dat het best doen in de warmere maanden van het jaar. Vanaf april tot september. Voor een goede Calathea verzorging geef je Pokon aan de plant.
Is Calathea giftig?
De Calathea plant is niet giftig voor huisdieren. Ook is de Calathea niet giftig voor kinderen. Dit type behoort dus tot de kamerplanten die niet giftig zijn.
Oppotten
Is het Calathea verzorgen goed gelukt? Dan kan het zijn dat de plant zijn pot uit groeit. De plant heeft een grotere pot nodig. Dus wordt het tijd om de Calathea te verpotten.
Bij een goede Calathea verzorging is verpotten eens in de 2 jaar nodig. Het is belangrijk om voor een flink grotere pot te kiezen. Toch mag de nieuwe pot ook weer niet té groot zijn. Het wordt aangeraden om voor een 20% grotere pot te gaan.
En wanneer je de Calathea het best kunt verpotten? Dat is in het voorjaar. Of net nadat je de plant hebt aangeschaft.

Calathea soorten
Er zijn veel soorten van de Calathea. Erg bekend zijn de Calathea Mieli, Calathea Bluegrass en de Calathea Orbifolia. Dit zijn 3 Calathea soorten met een opvallend blad.
We zetten een compleet lijstje met kenmerken voor je onder elkaar:
- Calathea Lancifolia: opvallend langwerpig blad met egaal rode onderkant
- Calathea Makoyana: brede bladeren met rood roze onderkant
- Calathea Zebrina: bladeren met bijzondere bladtekening en fluweel structuur, ook wel de zebra plant genoemd
- Calathea Crocata: typerende bladeren en gele bloemen
- Calathea Ornata: donker blad met licht patroon en rood paarse onderkant. Sterke soort
- Calathea Mieli: ronde brede bladeren met paarse onderkant
- Calathea Bluegrass: plant met diverse kleuren, langwerpige golvende bladeren
- Calathea Orbifolia: vrij brede ronde volledig groene bladeren
Calathea stekjes
Wil je de Calathea vermeerderen? Dat kan eenvoudig. Bij een goede Calathea verzorging gaan er babyplantjes groeien. Die kleine plantjes kun je verstekken.
Je haalt de Calathea stekjes los en zet ze in een nieuw potje. Doe dit alleen als de Calathea stekjes groot genoeg zijn. Ze moeten genoeg wortels hebben om in een eigen pot geplant te worden.
Wil je jouw Calathea stekjes al meteen goed verzorgen? Besproei ze dan met wat water. Je kunt ook de Calathea stekken op water. Voor meer informatie kun je hier meer lezen over het stekken van de Calathea.
Veelgestelde vragen Calathea
Hoe moet je de Calathea verzorgen bij krullende bladeren?
Een Calathea met krullende bladeren heeft meer water nodig. Het kan ook zijn dat de temperatuur in de kamer te hoog is voor de plant. De Calathea groeit het best op een temperatuur rond de 20 graden Celcius. Zorg ervoor dat het niet warmer is dan 23 graden.
Wat moet je doen als de Calathea bruine randen heeft?
Bruine bladeren bij de Calathea kunnen op meerdere dingen duiden. Er kan te veel kalk zitten in het kraanwater. Probeer dan het water te ontkalken of gebruik regenwater. Ook kan het zonlicht te fel zijn of kan de plant te droog zijn. Verhoog de luchtvochtigheid en zorg bij de Calathea verzorging dat de plant genoeg water krijgt.
Moet je de Calathea sproeien?
Ja, vooral in de winter is het goed om de Calathea te sproeien. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. In de winter is de luchtvochtigheid wat lager, waardoor sproeien met een goede plantenspuit handig kan zijn.
Hoe moet je de Calathea verzorgen bij hangende bladeren?
Heb je een Calathea met hangende bladeren? Dan heeft de plant meer water nodig. Bij de ideale Calathea verzorging geef je de plant één of 2 keer in de week water. De aarde moet altijd licht vochtig zijn.
Wist je dat: De Calathea plant beweegt?
De bladeren van de Calathea sluiten in de avond. In de ochtend klappen ze weer open. Op die manier kan de plant genoeg zonlicht opvangen. Daardoor hoor je soms wat geritsel. In Engeland wordt de Calathea daarom de ‘prayer plant’ genoemd. Het invouwen van de bladeren wordt met het bidden vergeleken.