Monstera stekken? Een volledig stappenplan!

monstera stekken gatenplant stek op water stekje

Deel dit artikel

De Monstera plant, ook wel de gatenplant, is een mooie toevoeging aan ieder interieur. Wil jij thuis jouw eigen Monstera paradijsje creëren? Ga dan aan de slag met het stekken. Wij geven je een stappenplan. Ontdek hoe je zelf met succes Monstera stekken kunt nemen en jouw plant kunt vermeerderen. 

Wat is een Monstera plant?

De Monstera plant is een van de meest populaire kamerplanten. De Monstera wordt gekenmerkt door zijn grote en opvallende bladeren. De plant staat het liefst op een heldere plek, zonder direct zonlicht. In een eerder artikel beschreven we precies hoe je de Monstera plant moet verzorgen

Stappenplan – Hoe stek je een Monstera?

De Monstera plant leent zich er bij uitstek voor om vermeerderd te worden. Wil jij jouw Monstera stekken? Wij vertellen je stap voor stap hoe je dat aanpakt. Met dit stappenplan ben je in staat om succesvol Monstera stekjes te nemen. 

Stap 1: Voorbereiding Monstera stekken

Als je vaker met het stekken aan de slag bent gegaan, weet je dat een goede voorbereiding niet te missen is. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen binnen handbereik hebt. Wat je nodig hebt is: een scherp snoeimes of schaar, een schone water container of een pot met een vochtig groeimedium. 

Stap 2: Snijd een gezonde stengel van de Monstera 

Kies een gezonde stengel van de Moeder Monstera plant om met het stekken te beginnen. Het beste is om een stengel te kiezen, die minstens twee a drie bladknoppen heeft. Dit zijn de verdikte gebieden op de stengel waar nieuwe wortels zullen groeien. Pak het scherpe snoeimes of de schaar erbij. Snijd de geselecteerde stengel net onder de bladknop af. Doe dit op een rechte manier, zonder rafelige randen. Nu heb je jouw Monstera stekje. 

Stap 3: Verwijder de onderste bladeren van de Monstera stek

Nu je over het Monstera stekje beschikt, is het tijd om de onderste bladeren van het stekje te verwijderen. Zorg ervoor dat er zo’n 5-8 centimeter van de stengel vrij is van bladeren. Hierdoor kan de stek energie richten op het ontwikkelen van wortels.

Stap 4: Plaats de Monstera stek in water of groeimedium

Plaats de onderkant van het Monstera stekje in een schone water container. Wat hierbij belangrijk is, is dat de onderste blad knopen ondergedompeld zijn. Het is ook mogelijk om de Monstera stek in een pot met vochtig groeimedium te zetten. 

Stap 5: Zorg voor optimale omstandigheden

Het stekje groeit het best, als het op een goede plek staat. Het Monstera stekje zet je het liefst op een warme plek met helder, maar indirect licht. Direct zonlicht komt het Monstera stekje niet ten goede. Zorg bovendien voor een constante temperatuur tussen 20-25°C en vermijd tocht. 

Stap 6: Wees geduldig tijdens het Monstera stekken

Bij het Monstera stekken komt nu de fase waarbij je af moet wachten. Om de plant de juiste omstandigheden te geven, ververs je regelmatig het water in de water container. Dan blijft het water vers. 

Monstera stekken foto Monstera op water

Stap 7: De Monstera stekken – verpotten

Zie je nieuwe wortels bij jouw Monstera stekje groeien? Dan gaat het de goede kant op! Op het moment dat de wortels 5-10 centimeter lang zijn, kun je de Monstera verpotten. Ga voor een kleine pot met verse potgrond. Die potgrond moet goed draineren. Maak in de potgrond een klein gaatje, daar plaats je het Monstera stekje voorzichtig in. Probeer de wortels niet te beschadigen. Vervolgens bedek je de Monstera wortels met aarde en druk je het zachtjes aan. 

Stap 8: De Monstera verzorgen

In principe heb je de belangrijkste stappen van het Monstera stekken afgerond. Nu wordt het tijd om de Monstera plant op de juiste manier te verzorgen. Geef het eens in de week water, zodat de wortels nat blijven. Vermijd wel overbewatering. Tussen het water geven door mag de bovenkant van de aarde licht opdrogen. Besproei het stekje af en toe om een goede luchtvochtigheid te realiseren. Het kan even duren voordat jouw nieuwe Gatenplant gaat groeien, dus wees vooral geduldig. 

Meest recente
Berichten

#Plantsofthefuture

@plantsofthefuture