Sedum vermeerderen? Benodigdheden & Stappenplan

sedum vermeerderen

Deel dit artikel

Sedum planten, ook wel bekend als vetkruid of hemelsleutel, zijn prachtige en gemakkelijk te onderhouden vetplanten die in vele soorten en maten voorkomen. Een leuke manier om meer van deze planten te krijgen is door middel van vermeerdering. De Sedum vermeerderen hoeft niet moeilijk te zijn.

Er zijn verschillende manieren om de sedumplant te vermeerderen, zoals stekken en zaaien. In deze blog vertellen we je hoe je de plant kan vermeerderen door middel van stekken in 7 stappen.

Sedum vermeerderen – Wat heb je nodig?

  • Een schone, scherpe snoeischaar
  • (Cactus)potgrond
  • Een potje of bakje om de stek in te planten
  • Eventueel stekpoeder

Stap 1: Kies de juiste takken

Kies gezonde en stevige takken van ongeveer 7-10 cm lang. Zorg ervoor dat de takken geen ziektes of beschadigingen hebben.

Stap 2: Laat de takken drogen

Laat de takken een paar dagen drogen voordat je ze in de grond zet. Dit zorgt ervoor dat de snijwonden genezen en voorkomt rotting van de stekken. Doe dit op een droge plek zodat er geen schimmel ontstaat. 

Stap 3: Bereid de grond voor

Gebruik een goed doorlatende grondmix, zoals cactusgrond, om de stekken in te zetten. Maak de grond licht vochtig voordat je de stekken erin zet.

Stap 4: Plant de sedum stekjes

Maak met behulp van een stokje of potlood een gaatje in de grond waar je de stek in kunt zetten. Zorg ervoor dat het gaatje diep genoeg is, zodat de stek stevig in de grond staat. Druk de grond voorzichtig aan rondom de stek.

Stap 5: Verzorg de sedum stekken

Plaats de stekken op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Geef de stekken water als de grond droog aanvoelt, maar zorg dat je niet te veel water geeft. Bij overmatig water geven gaan de wortels namelijk rotten. 

Stap 6: Geduld hebben

Het is toch echt zo: Geduld is een schone zaak! Geef de stekken de tijd om te wortelen en nieuwe groei te ontwikkelen. Dit kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de soort sedum en de groeiomstandigheden. Duurt het je te lang? bedenk dan: mettertijd komt Hannes in het wammes 😉

Stap 7: Verpot de sedum stekken

Wanneer de stekken eenmaal wortels hebben ontwikkeld en nieuwe groei hebben laten zien, kunnen ze in een grotere pot worden overgezet. Zorg ervoor dat de grondmix opnieuw goed doorlatend is en blijf de stekken op dezelfde manier verzorgen als in de voorgaande stappen.

Sedum planten zijn gemakkelijk te vermeerderen en kunnen snel nieuwe groei ontwikkelen. Door middel van stekken kun je op een eenvoudige manier meer sedum planten krijgen om je tuin of huis te versieren. Vergeet niet om geduldig te zijn en de stekken goed te verzorgen, zodat ze kunnen uitgroeien tot prachtige planten. Heb je hulp nodig om ze vervolgens goed te verzorgen? In deze blog vertellen we je hier alles over.

Meest recente
Berichten

#Plantsofthefuture

@plantsofthefuture