Leliegras verzorgen: Tips en informatie

Leliegras foto verzorging leliegras

Deel dit artikel

Leliegras, oftewel Liriope muscari, is een ideale plant voor in de tuin. Je kunt leliegras herkennen aan de smalle grasachtige bladeren en blauw paarse bloemen. Op deze pagina vertellen we je alles wat je over leliegras moet weten.

Wat is leliegras?

Behoort leliegras tot de grassen of lelies? Is een veelgestelde vraag. Je zou denken dat leliegras tot de familie van de grassen behoort. Niets is echter minder waar. Leliegras hoort bij de lelies. 

Leliegras is een bijzonder sterke plant. Ook in de winter behoudt de plant zijn groene bladeren. Dit is dan ook een winterharde plant. De plant wordt tussen de 30 en 40 cm hoog. Hij blijft dus vrij laag. 

Leliegras als bodembedekker 

Leliegras is een bosplant. Een ideale bodembedekker bij bomen, struiken of hoge planten. Het is dan ook mogelijk om leliegras dicht op elkaar te planten. 

Tussen de planten moet ongeveer 15 centimeter overgehouden worden. De planten groeien dan naar elkaar toe en vormen samen een mooie bodembedekker. 

Bloeiperiode leliegras

De bloeiperiode van leliegras is in de nazomer, van augustus tot oktober. Zodra de meeste bloemen in de tuin zijn al zijn uitgebloeid. Leliegras krijgt opvallende blauwpaarse dikke aren met bloemen. De bloemen zijn vergelijkbaar met blauwe druifjes. 

Hoe moet je leliegras verzorgen?

Wil je leliegras goed verzorgen? Zorg er dan voor dat je op de volgende punten let:

Beste planttijd leliegras

Plant leliegras vanaf maart tot september. Dit is de beste periode om leliegras aan te planten. In deze periode groeit leliegras het best. Tussen de planten moet er 15 cm overgehouden worden. Voor optimaal resultaat meng je wat compost of aarde van goede kwaliteit door de grond. 

De beste standplaats voor leliegras

Leliegras kun je het best in de schaduw plaatsen. Het maakt niet uit of de plant deels of volledig in de schaduw staat. Daar komt leliegras het best tot zijn recht. 

Wil je leliegras wel in de zon planten? Zorg er dan voor dat de grond te allen tijde goed vochtig is. 

Beste bodem leliegras

Een goede bodem voor leliegras is enigszins zuur. Het is een humusrijke grond die goed doorlatend is. Water moet goed weg kunnen stromen. De grond mag tegelijkertijd ook nooit uitdrogen. Daarom is een grondsoort met organisch materiaal aan te raden. 

Leliegras winterbescherming

Voor een koude winter is het nuttig om de lelieplant te beschermen. Doe dat door de wortels extra te bedekken met compost. Volledig bedekken is niet nodig. Een extra compost laag volstaat. Haal ook de afgevallen bladeren weg om rot en schimmel te voorkomen. 

Leliegras snoeien

Elk jaar krijgt leliegras vanaf april nieuwe bladeren. De aren met bloemen krijgt de plant vanaf augustus. Om de lelijke bladeren kwijt te raken, kun je de plant snoeien. Het is echter niet nodig om de plant te snoeien. Dit doe je alleen zodat de plant er op zijn mooist uit ziet. 

Ga je leliegras snoeien? Doe dat dan in maart, net voordat de nieuwe bladeren beginnen te groeien. Knip de bladeren 5 cm boven de aarde af. Doe dat in ieder geval bij de lelijke bladeren. De groene bladeren en bloemaren mag je ook afknippen. 

Leliegras water geven

Leliegras groeit het best bij een vochtige grond. Over het algemeen geldt: hoe meer zon leliegras krijgt, hoe meer water de plant nodig heeft. Houd de grond goed nat. Maar voorkom dat de plant in een plas water staat. 

Soorten leliegras

Van leliegras zijn er verschillende soorten. De soorten verschillen in hoogte, bladeren en kleur van de bloemen. Maar welke soorten leliegras zijn er precies? We zetten ze voor je op een rijtje. 

Lelieplant Moneymaker

De liriope muscari moneymaker is een van de meest voorkomende leliegras soorten. Je kunt de leliegras moneymaker herkennen aan de glanzende grasachtige bladeren. De plant wordt gemiddeld 25 centimeter hoog. 

Leliegras bont Gold Banded

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben de bladeren van dit bonte leliegras een goudgele kleur. In vergelijking met de andere liriope muscari soorten, groeit de Gold Banded minder snel. De liriope gold banded wordt 30 centimeter hoog. 

Leliegras Monroe White

Liever leliegras met een witte bloem? Dan is de Monroe White een leuke soort. Dit type heeft diepgroene bladeren. Die geven een mooi contrast met de witte bloemen. Liriope muscari Monroe White krijgt een hoogte van 40 cm. 

Leliegras Ingwersen

De liriope muscari Ingwersen herken je aan lichtpaarse bloemen. Dit type leliegras blijft vrij laag. De plant wordt maximaal 20 cm hoog. Leliegras Ingwersen komt veel voor. In vergelijking met de andere soorten bloeit de Ingwersen minder goed. 

Meest recente
Berichten

#Plantsofthefuture

@plantsofthefuture