Op een natuurlijke manier katten uit je tuin houden: 5 tips

Deel dit artikel

Niet iedereen wordt even blij van katten in de tuin. De dieren kunnen erg gezellig zijn, maar kunnen je tuin ook als kattenbak gebruiken. Dat is natuurlijk niet te bedoeling, daarom wil je de katten uit je tuin houden.

En als dat op een natuurlijke manier kan, heeft dat de voorkeur. Ook bij het weren van katten geldt: waarom zou je chemische middelen gebruiken als dat niet nodig is? Daarom geven we je 5 tips voor het weren van katten, op een natuurlijke manier. 

Katten uit je tuin houden: zo doe je dat:

1: Ga voor katten werende planten

Met het kiezen van de juiste planten, houd je de katten op de meest natuurlijke manier uit de tuin. Bepaalde planten en bloemen geven een geur vrij, die katten het liefst vermijden. Voorbeelden van katten werende planten en bloemen zijn:

  • Lavendel
  • Munt
  • Geraniums
  • Kattenschrik
  • Ooievaarsbek
  • Citroentijm
  • Citroenverbena
  • Vuurwerkplant

Ook planten met stekels zijn bij katten niet populair. 

2: Bedek de bodem 

Als katten je tuin als kattenbak willen gebruiken, gaan ze op zoek naar open plekken. Daar kunnen ze hun behoefte kwijt en kunnen ze misschien zelfs graven. Om te voorkomen dat ze dat doen, kun je de bodem bedekken. 

Een mooie manier om dat te doen, is door bodembedekkers te gebruiken. Dit zijn van nature lage planten die over het bodemoppervlakte groeien. Je kunt dit effect ook realiseren door planten dicht naast elkaar te zetten. Een mooie manier dus om de katten te weren. 

Maar er zijn ook andere manieren om de bodem te bedekken. Gebruik bijvoorbeeld grind, houtsnippers, takken of gaas. Gaas kun je net onder het oppervlakte van de aarde ingraven. Daardoor is het niet zichtbaar, maar wel effectief. 

3: Koffiedik in de aarde

Heb je aarde in de tuin? Meng dit dan met koffiedik. Koffiedik weert katten. Katten vinden de geur niet prettig en hebben liever geen koffiedik aan hun pootjes. Maar dat zijn nog niet alle voordelen van koffiedik in de tuin. 

Met koffiedik kun je namelijk ook slakken weren. En dat terwijl de bloemen en planten in de tuin er juist blij van worden. Je kunt koffiedik zien als een soort mest. Zorg ervoor dat je niet te grote hoeveelheden met de aarde vermengt. Een klein beetje koffiedik doet al wonderen. 

4: Geurige schillen en kruiden in de tuin

Naast koffiedik, kun je ook andere natuurlijke resten in de tuin strooien. Met de schillen van een citroen of peper houd je ze op afstand. Ook kun je denken aan knoflook. 

5: Water in de tuin

Katten zijn geen fan van water. Dat is algemeen bekend. Daar kun je in de tuin dan ook op inspelen. Denk bijvoorbeeld aan sproeiers in de tuin die aangaan met een bewegingssensor, een vijver zonder vissen of fontein. 

Meest recente
Berichten

#Plantsofthefuture

@plantsofthefuture